21 d’agost del 2011

Sota el sol de la Toscana...


Decidim les vacances... potser per un motiu merament romàntic o potser per un motiu gastronòmic i enològic... o simplement les dues raons, ens fan escollir la Toscana com el nostre destí de vacances 2011, i amb nosaltres un amic, en Marcos, que es decideix a acompanyar-nos.
És difícil resumir el viatge però de forma resumida decidim:
- passar la primera nit a Signa, un poblet al costat de Florència, ja que l'experiència ens diu que dormir a Florència és dormir a preus cars, qualitat dubtosa i molt de soroll.
- Llogar un cotxe
- Llogar una casa rural entre Siena i Florència, un camp base del que ens movem per tota la Toscana. Una caseta de dues habitacions, amb cuina, bones vistes, un gran jardí en el que podem gaudir d'esmorzars i de nits a la fresca explicant-nos confidències i bebent una ampolla de vi... una casa amb piscina amb la que poder refrescar-nos després dels dies esgotadors de visites i caminates amb les altes temperatures.

Agafem l'avió des de Barcelona fins a Pisa, el dia 12 d'agost i el dia 21 tenim la nostra tornada... 10 dies per veure una zona increïblement bonica. De forma excepcional, aquest cop no anirem relatant el que vem fer dia a dia, sino que farem un resum de les zones visitades:

ZONA DE PISA
El primer dia, que coincideix amb la nostra arribada anem a visitar Pisa, amb la seva fantàstica i ben cuidada Plaça del Duomo també anomenada Plaça del Miracoli i l'espectacular Torre Inclinada. Aquesta visita es fa de forma ràpida a no ser que tinguis entrada per pujar a la Torre (entrade que aconsellem agafar-la de forma anticipada). La zona és realment bonica, i està plena (replena) de turistes fent-se les famoses fotus amb la torre.

De camí a l'hotel fem parada a Lucca, ciutat que mereix realment fer una parada i visitar-la. Té la zona de l'anfiteatre, una plaça preciosa envoltada de botigues i restaurants. Aquesta visita a Lucca la fem en poc temps, ja que cal assenyalar que a la Toscana tot aparcament és zona blava, per tant mesurar el temps de visita d'una ciutat pel parking fa que ens perdem en algun moment zones que visitar.

Volterra, és una ciutat de la província de Pisa, està envoltada per una muralla etrusca que li dona encara més encant. El Palazzio del Priori és el considerat el més antic de la Toscana. Volterra és una ciutat molt maca situada al cim d'una muntanya, formada per edificis medievals i carrers estrets que es centren en la plaça del Priori on es troba també el fantàstic palau


ZONA FLORÈNCIA

L'hotel el tenim a Signa, un poblet a 12km de Florència. Tranquil, amb petits restaurants i amb hotels de bona qualitat-preu. Nosaltres dormim en una habitació doble per 40€ a Dolce Notte, una gran habitació amb TV, bany, aire acondicionat.
Florència: Es mereix una menció especial... és una ciutat màgica, que respira cultura i art per tots els seus racons. Per desgràcia no podem visitar la Galeria del Uffizi, tot i que la sort fa que anys enrera si que l'haguéssim visitat...
però podem entrar a la Galeria de l'Academia on està el magnífic David de Miquel Àngel.

Destacar els ponts que creuen el riu Arno, en especial el Ponte Veccio, ple de joieries que han mantingut l'estructura i que li donen un toc romàntic. Creuar el pont d'un costat a l'altre et retorna, per uns moments al passat (a no ser pels centenars de turistes que l'atravessen cada dia).




Els jardins de Bóbboli (per cert, es cobra entrada) son majestuosos. Son uns jardins impressionants ple de pujades i baixades... si la calor ho permet i et pots anar amagant entre els arbres mereix la pena pujar fins a dalt dels jardins i estirar-te a la gespa contemplant la fantàstica ciutat de Florència des de les alçades.


Potser, la majestuositat de Florència la trobem quan et trobes de front amb la catedral de Santa Maria del Fiore, més coneguda com el Duomo, amb la seva espectacular cúpula obra de Bruneleschi. Es pot pujar a la cúpula, o com alternativa (ja que les cues solen ser d´hores) es pot pujar al Bapisteri, just davant de la mateixa cúpula... el descans amb les fantàstiques vistes de la ciutat després de pujar més de 400 escales mereix la pena.





Les places de Florència son espectaculars sobretot la Plaça del Duomo i la de Signoria, amb la font de Neptuno, i plena d'escultures imitacions de les grans obres de l'art de Renaixement.


ZONA DEL CHIANTI
D'aquesta zona famosa pels seus vins, vem visitar entre d'altres Radda, zona que destaca per edificis medievals i molt a prop Castellina in Chianti, preciosa, envoltada de villes i zones vinícoles.















Decidim visitar la bodega.......................... és una visita molt interessant. Primer una visita de les vinyes i després una cata de 6 vins (visita i cata gratuita) i val la pena.

A Panzano di Chianti, ens parem per anar a un restaurant que ens recomenen http://www.dariocecchini.com/mac_dario_eng.html realment val la pena, tant per la decoració com pel menjar.









SIENA

San Gimignano és una de les ciutats més maques de la Toscana (o si més no, una de les més curioses). Coneguda com la Manhatan de la Toscana degut a una sèrie de torres construïdes a la ciutat (actualment tan sols queden 14 de les 72 que hi havia en els seus orígens). San Gimignano destaca també per les seves places i pels seus carrerons que han mantingut tota l'essència del passat.
 

També destaquem Montalcino situada al sud de Siena i molt coneguda pels seus vins (Brunello i Moscatello), envoltada com moltes ciutats de la zona per una muralla que en aquest cas mereix un passeig envoltar la ciutat.
A la mateixa zona es troba Montepulciano, on t'has de prepapar ja que tot i que la ciutat ho mereix, per tal d'arribar a la plaça Gran cal fer una pujada de carrerons ple de botigues i restaurants. Sempre pots fer, com vem fer nosaltres, una degustació de vins en alguna botigueta. Des de d'alt de la plça les vistes son impressionants.
Entre Montalcino i Montepulciano anem a visitar la famosa bodega de Castello Banfi, situada entre centenars de vinyes, enmig d'un paisatge impressionant. (degustació de 3 vins a 12€).

I de forma especial destacar Siena, una ciutat que ha sapigut mantenir a la perfecció el seu passat arquitectònic.
Arribem en unes date simportantíssimes per la regió Il Palio, on els diferents barris escollits per sorteig s'enfronten en la Plaça di Campo en una carrera de cavalls impressionants, 3 voltes a la plaça on tot val.






Aquesta plaça destaca per la seva forma ovalada (perfecte per la carrera) i inclinada, pels seus restaurants, per tot el turisme que arreplega, edificis roses,... un lloc que de nit canvia, amb la gent asseguda al terra visualitza l'espectacle que tens al davant, el Palazzio Publico. Molt a prop, es troba el Duoma, una impressionant catedral gòtica de color blanc i rosat, amb un interior igualment impressionant.


Coses a destacar:
- La nostra casa rural estava entre Siena i Florència en un poblet anomenat Viagli. Aquesta zona és perfecte per inspeccionar la zona.
- El cotxe és la millor forma de visitar la Toscana ,a més a més pots gaudir de les vistes espectaculars de vinyes i muntanyes. Adentrar-te entre carreteres, i poder descobrir poblets.
- hi ha molts mosquits, així que sempré va bé tenir un antimosquits a prop.
- la calor també apreta, així que la protecció solar és imprescindible.
- les gelateries estan a l'ordre del dia, decidir-se per una és realment difícil